Cherang


Terwijl hij zijn cirkel sloot ervoer hij opnieuw dat toeziend oog. Zijn grootmoeder was altijd een lieve en zorgzame, maar ook strenge leermeester geweest. Even voelde hij weer die nervositeit van het eerste ritueel wat hij in zijn eentje uitvoerde onder haar toeziend oog. Hij dacht terug aan de lessen die hij had geleerd en ineens realiseerde hij welke fout bij aan het maken was.

Een lichte paniek schoot door zijn hoofd maar snel wist hij de knetterende energie om te buigen naar waar zij wél bedoeld was.

Nadat alles netjes en zorgvuldig was afgerond sloot hij zijn ogen en slaakte een zucht. Dat ging maar net goed. Hij voelt de warme hand van zijn grootmoeder op zijn schouder, het zachte gebaar waarmee ze hem altijd geruststelde wanneer hij als kind een fout correct had hersteld.

Hij opent zijn ogen en kijkt opzij naar de begraafplaats waar hij zijn grootmoeder 4 weken geleden had begraven. Een weemoedige glimlach verschijnt op zijn gezicht. Grootmoeder was altijd al eigenwijs, uiteraard zou zoiets simpels als de dood haar niet tegenhouden om hem te herinneren aan zijn lessen.

Rituelen hebben een grote potentiële kracht. Het is bijvoorbeeld extreem moeilijk om voorwerpen te maken met rituelen, want dat is meer de specialiteit van de constructeurs of alchemisten. Maar de pure kracht in rituelen kunnen grote invloed hebben op de wereld.

Vrijwel alle ritualisten hebben ergens geleerd hun rituelen uit te voeren. Want door de pure krachten die bij elk ritueel vrijkomen, leiden experimenten toch regelmatig tot fatale uitkomsten.

Rituelen bestaan uit bepaalde stappen, zoals een opening en een afsluiting bijvoorbeeld. Verder is tijdens een ritueel woordkeuze uitermate belangrijk. Want wanneer er iets fout gaat, kan het flink verkeerd uitpakken. Niet alleen voor de ritualist in kwestie, maar ook voor de omgeving.

Hoewel het voor veel ritualisten onduidelijk is waarom, is er sinds het jaar 627 (oc 2016) af en toe dat gevoel alsof er iemand naar hen kijkt. Wie, hoe of wat precies is echter nog niet duidelijk.

Sommigen ervaren het als hun oude leermeesters die op hen toekijkt, anderen hebben geen idee wie ze vanuit hun ooghoeken zien staan. Soms is het een duidelijk figuur, soms meer een schim. Maar één ding is duidelijk: iets of iemand kijkt over de schouders van alle ritualisten mee.

Wanneer een ritualist op het punt staat een fout te begaan komt soms ineens de juiste gedachte bij hen op, of horen ze een stem die ze aanspreekt op wat er fout dreigt te gaan.

Verscheidene ritualisten hebben hun vroegere leermeesters herkent in de uitspraken die ze hoorden. Anderen, hebben geen idee met wij zij spraken. Wanneer iemand naar een naam vraagt, is het antwoord altijd hetzelfde: Cherang”.